Niels Bjerre

Niels Bjerre

Foto: Lemvig Museum

Maleren Niels Bjerre levede fra 1864 til 1942. Han var født på gården Nørrelund i Engbjerg sogn, vest for Lemvig.

Hans barndomshjem lå midt i et storslået og afvekslende vestjysk landskab, og Niels Bjerre hentede hele livet sine væsentligste motiver her.

De fleste af Niels Bjerres billeder er malet i Vestjylland. Han fandt at lyset her var noget særligt sammen med den barske natur. Om sommeren flyttede han fra København til Vestjylland, hvor han boede i lange perioder hos familie og venner, eller på Bovbjerg Badehotel, der tilhørte hans fætter, maleren Kristen Bjerre.

På Lemvig Museum finder man billeder fra Niels Bjerres barndomshjem og landskabet deromkring. På enkelte af hans sene billeder finder man de stærke farvevirkninger. Der er en serie malerier der viser motiver fra Lemvig, Bovbjerg og Harboøre. Disse er blevet til over en periode på næsten 50 år.

Billedet af Lemvig Valgmenighedskirke og Lemvig Møllegård fra 1891 er en perle i samlingen. Man kan stadig se både kirken og en længe af Møllegården i Stationskvarteret. De åbne marker er dog lavet om til villabebyggelse.

Niels Bjerre og hans familie var knyttet til Valgmenigheden. Som stor dreng boede han på Møllegården, mens han gik på realskole i Lemvig. Der er også et fint billede af fiskeren Josef Hav, som er malet i sin stue i Harboøre i 1901 mens han arbejder koncentreret med at binde et fiskeredskab.

På Lemvig Museum finder man en lille samling af malerens ejendele. Hans staffeli står med det sidste, ufuldendte billede som er et motiv fra Ferring By på Bovbjerg. Hans malerkasser, penselkrukke og palet står der sammen med den kurvekuffert, han sendte sin bagage i, når han flyttede frem og tilbage mellem København og Vestjylland.

Han havde en karakteristiske bredskyggede hat og en stok, og de blev brugt til at afgrænse motivet når han begyndte på et landskabsbillede. Så holdt han stokken vandret mellem tommel- og pegefingrene, og kunne så afgrænse motivet mellem hatteskyggen, de strakte pegefingre og stokken.

Det var Niels Bjerre der introducerede Jens Søndergaard til det vestjyske landskab.