Jens Søndergaard Museum

Jens Søndergaard Museum

Foto: Jens Søndergaard Museum

I starten af 1900-tallet var Jens Søndergaard en af de væsentlige skikkelser i dansk modernisme. Han fortrak at gengive motiver med hav og landskaber, som blev udtrykt gennem hans ekspressionistiske stilart. Mange af malerierne på museet skildrer dramaet mellem natur og menneske.

I 1928 kom Jens Søndergaard med den vestjyske maler Niels Bjerre til Bovbjerg. Landskabet betog ham, og han blev der resten af sommeren. De stejle klinter og det vide udsyn over himlem og havet. Et par år senere købte han et lille træhus yderst på skrænten. Han indrettede et sommerhus med atelier, hvor han tilbragte flere måneder hvert år. Han malede billeder af naturen og de mennesker, der omgav ham. Havet i oprør, med grønne og hvide toppe eller sort med en uheldssvanger skæv horisont. Han malede også gerne lokale folkefester som Skt. Hans og ringridning.

Jens Søndergaard besluttede i 1952, at der skulle laves et museum over hans kunst på Bovbjerg. Huset og en stor samling malerier testamenterede han derfor til Vandborg-Ferring Kommune. Den 16. maj 1958 åbnede museet for første gang - året efter Jens Søndergaard døde.

I 1993 blev der i forbindelse med restaurering af museet fundet en del tegninger, litografier og akvareller af Jens Søndergaard, hvoraf nogle enkelte er at finde i museets udstilling.

I dag er Jens Søndergaards Museum en afdeling af Lemvig Museum – og de passer fint sammen. På museet i Lemvig kan man nemlig se Niels Bjerres billeder, bl.a. fra Bovbjerg. Og begge steder hænger et portræt, som Jens Søndergaard har malet af sin ældre ven og kollega, Niels Bjerre.

Adresse
Jens Søndergaard Museum
Transvej 4
7620 Lemvig

Web
www.jenssoendergaard.dk

Email
jsm@nypost.dk

Telefon
+45 97 89 52 54