Skærum Mølle observatorium

Per Kirkeby

Foto: Geopark Vestjylland

Per Kirkeby er internationalt anerkendt maler og geolog, som er født i 1938.

På Skærum Mølle Folkeuniversitetscenteret ønsker man at formidle videnskabens resultater til vestjyderne. I 80’erne var en af kursusdeltagerne Carlo Møller fra Holstebro. Han havde gennem årene fået opbygget en stor samling sten og mineraler, hvortil han nu ønskede et hus. Han ønskede sit eget stenhus.

Gudrun Aspel kontaktede derfor Per Kirkeby, som var kendt for at lave skulpturer af røde teglsten, for at høre om han ville tegne huset til stenene. Han havde ikke lavet huse før, og hun fortalte at ingen penge havde. Han svarede, at han ikke kunne lave noget billigt. Til gengæld var der intet, der hindrede ham i at lave noget gratis.

Per Kirkebys gamle lærer geologiprofessor Arne Noe-Nygaard havde været med til at stifte Skærum Mølle centeret. Per Kirkeby besluttede sig for at tage sammen med sin egen murer til Folkeuniversitetet. Efter besøget indvilligede Per Kirkeby i projektet. Værket blev udstyret med et lokum og blev kaldt "en funktionel skulptur". Ny Carlsberg Fondet finansierede byggeriet.

I 1996 blev Kirkebys teglstenskulptur opført. Der er lagt jordvarme ind i "Huset for Sten og Stjerner" som også er doneret af Ny Carlsberg Fondet. Værket endnu ikke er blevet folkeeje, men en række internationale Kirkeby-forskere har flere gange lagt vejen forbi den spektakulære kunsthybrid.

I perioden 1. maj til 23. oktober er der hver mandag kl. 13:30 guidet rundvisning i Skærum Mølles udstillinger i Per Kirkebys Hus for Sten og Stjerner, i Teglværksmuseet og i Den Gamle Brugs. Der afsluttes med kaffe m/kage. (Kr. 75,-). Se opdateret information på deres  hjemmeside.

Udstillingerne kan besøges året rundt efter forudgående aftale.