Hornvarefabikken

Hornvarefabrikken

Foto: Hornvarefabrikken

I dag drives Hornvarefabrikken af Sara Bruun Buch. Hornvarefabrikken har sine rødder i en 200 år gammel historie.

I 1807-14 i krigen i England blev en dansk marinesoldat, Knud Høj fra Nees sogn, taget til krigsfange i England. Han lærte der kunsten at lave hornskeer, og efter krigen startede han at producere hornskeer på sin hjemegn. Det var en god ekstra indtægt til det fattige landbrug i disse hedeegne, og andre blev inspireret til også at producere hornskeer.

På landet i 1800-tallet var skeen den eneste form for bestik. Efter måltider tørrede landboerne skeen af i bukserne og hængte den op under bjælken klar til næste spisning. Man kan lære mere om landboerne i de små husmandssteder på Lemvig Museum.

Hans Husted, som er født i Nees i 1834, var en af dem, der begyndte på hornmageriet. Sønnen Peter Husted, født i Bøvlingbjerg, lærte håndværket af sin far. I 1931 var han ude for en arbejdsulykke, der gjorde det svært for ham at blive ved landbruget. Det fik ham til at genoptage hornskemageriet.

Allerede i begyndelsen af trediverne begyndte han hornforarbejdningen med nogle skohorn og sennepsskeer, som blev købt på bestilling.

Peter Husted stiftede Hornvarefabrikken og flyttede i 1935 produktionen fra privatboligen til fabrikkens nuværende placering på Åbrinkvej. Han var en visionær mand med store ambitioner, og ved verdensudstillingen i Bruxelles vandt Peter en sølvmedalje for sit hornarbejde.

Peter Husted udviklede mange af de skeer og brugsgenstande, som Hornvarefabrikken producerer og sælger den dag i dag. Peter huskes som stifter, designer og visionær og hans drivkraft og mod var beundringsværdigt i en af verdenshistoriens største recessioner i 1930’erne.

I 2007 nærmede pensionsalderen sig for Inga og Agner som havde overtaget fabrikken i 1990. I 2008 overtog Sara Bruun Buch ansvaret for at føre Hornvarebrikken videre og samtidigt udvikle nye forretningsområder med respekt for det gamle håndværk. Sara Brunn Buch er uddannet fra Seminaret for Kunst & Håndværk i Kerteminde.

Adresse
Storbjergvej 2
7650 Bøvlingbjerg

Web
www.hornvarefabrikken.dk

Email
info@hornva...

Telefon
+45 9788 5079