Venø Havn - den gamle Venøsund færge

Venøsund Færgelaug

Foto: Geopark Vestjylland

Venøsund Færgelaug blev stiftet i januar 2011 med det formål at sikre Danmarks ældste stadig aktive bilfærge som et aktiv i den lokale kulturhistorie.

Færgen har hjemsted i Venø Havn. Her har færgelauget også et "havneskur", hvor der fortælles om færgen og færgefarten til Venø gennem tiderne. Færgen Venøsund er bygget i 1931 på værftet i Struer og sejlede først på overfarten ved Fur. I 1956 kom den tilbage til "fødebyen" og blev indsat på overfarten til Venø, Danmarks korteste overfart.

Venøsund Færgelaug og Geopark Vestjylland har samarbejdet om at tilbyde guidede sejlture, hvor der fortælles om geologien i området omkring Venø og Struer set fra søsiden i forbindelse med bl.a. Geologiens Dage. Guidede sejlture har også været tilbudt i forbindelse med arrangementer i samarbejde med Enjoy Limfjorden, og det er et klart ønske at udvide denne aktivitet. Endvidere er fortællingen om Venøsund en del af den maritime kulturarv i geoparken, som bl.a. kan formidles i udgivelser fra geoparken, på hanen på Venø og i andre relevante sammenhænge.