©  Foto:

Græm Strand

Græm Strand er en naturiststrand, en FKK-strand.

FKK står for Freie Körper Kultur - Fri Krops Kultur. Her kan du tage en svømmetur i bølgerne, også uden badetøj på.  

 

Græm Strand er den eneste FKK-skiltet strand på Vestkysten.

På stranden kan du se flere bunkers, som er et vidnesbyrd om Anden Verdenskrig midt i den storslåede vestjyske natur.

Under krigen ville Adolf Hitler befæste hele Atlanterhavskysten fra Norge til Spanien med betonkonstruktioner, hvoraf ca. 2000 var egentlige bunkere. De blev begravet i de yderste klitrækker, hvor de kunne ligge skjult, men som du kan se, har Vesterhavet sat sit præg på naturen, og bunkerne ligger nu frit på stranden.

Det kan være spændende at besøge en bunker, men vær opmærksom på, at de er slidte og armeringsjernet på flere af dem er blotlagt.

I klitterne på Græm Strand kan du se morænelag fra den forrige istid. Her kan du være heldig at finde forstenet træ, som er et levn fra landskabernes konstante skiften.

Du kan blive meget klogere på istidens betydning for det vestjyske landskab ved at besøge Geopark Vestjyllands hjemmeside.

Græm Strand i den sydligste del af Husby Klitplantage indbyder lige som Spidsbjerg Strand til både dukkerter, spadsereture i vandkanten og generel tømning af hovedet akkompagneret af bølgernes brus.

Ifølge bogen ”Wos i æ hawbjerre” består ordet Græm af ”grå” og endelsen af hjem, "hèm", olddansk "hæim", som betyder liggested, bosted, gård, by, hjem.

Stednavnet bliver nævnt helt tilbage i 1522, og det skulle være opstået efter, at en ilanddrevet, druknet fisker blev begravet i Husby Kirke. Vinteren efter blev lang med sne langt hen på foråret. Det betød, at foderet ikke slog til og mange dyr døde. Og det blev ikke bedre om foråret, hvor intet spirede. De lokale kom frem til, at ”æ grim” – den druknede fisker – var skyld i ulykkerne. Han blev gravet op og smidt i havet. Herefter kom lykken tilbage.

Du skal gå gennem klitterne for at komme til Græm Strand. Derfor er adgangen til stranden ikke velegnet for kørestolsbrugere. Ved Græm Strand finder du et toilet.

Find inspiraiton til flere oplevelser i Husby Klit Plantage Se de seneste Badevandsanalyser