©  Foto:

Folkeuniversitetscentret Skærum Mølle

Overalt på Skærum Mølle ved Vemb dukker historien op. Stedets historie går tilbage til middelalderen, og Skærum Mølle har tilhørt både Tvis Kloster og herregården Nørre Vosborg.

Hovedbygningen er opført i 1865 af etatsråd A.F.M. Tang, der ejede Herregården Nørre Vosborg.

Avlsbygningerne fra 1928 og aftægtsboligen fra 1914 er klassiske eksempler på "Bedre byggeskik"-byggeri.

Skærum Mølle i dag

Med stedets rige historie er der mange historier knyttet til stedet. Disse fortællinger kommer blandt andet til udtryk i forskellige kulturhistoriske udstillinger. I Den Gamle Brugs udstilles inventar og varer fra brugsforeningens første år omkring 1910-1915. I Teglværksmuseet kan man få et indblik i Skærum Mølles teglværksvirksomhed i første halvdel af 1900-tallet. Derudover er der "Huset for sten og stjerner", som er en arkitektonisk bemærkelsesværdig bygning, er opført af en af landets højest agtet kunstnere, Per Kirkeby, som en hyldest til lægmandsforskningen. Den rummer en betydelig mineralogisk samling og er forsynet med en kuppel for astronomisk observation.

Igennem hele sin karriere har kunstneren Per Kirkeby skrevet, modeleret og filmet, når pladsen på lærredet blev for trang, så da Folkeuniversitetcentret Skærum Mølle bad ham tegne "Huset for sten og stjerner", var tankerne ved at gå op i en højere enhed. Per Kirkeby er oprindeligt uddannet geolog og havde på dette tidspunkt allerede skabt sine første murstensskulpturer; derfor virkede det logisk, at lade ham designe en bygning, der udover et observatorium også skulle rumme den mineralogiske samling af sten. Resultatet er en funktionel skulptur, der af nogen bliver beundrende omtalt, mens andre skrubber den over tagryggen med hårde ord. Huset er opført i 1996. (Kilde: 99 Værdier - Kulturkanon for Holstebro Kommune)

Siden 1986 har Skærum Mølle været ramme om Folkeuniversitetscenteret. Folkeuniversitetet er baseret på folkeoplysende formidling af forskningens metoder og resultater. Der afholdes jævnligt foredrag, seminarer og ekskursioner hos Skærum Mølle. Disse arrangementer er åbne for alle. På Skærum Mølles hjemmeside bliver der jævnligt opdateret med kommende arrangementer. Skærum Mølle er et godt sted til ro og fordybelse - både inde og ude. 

Skærum Mølle byder på gode overnatningsmuligheder, og hver mandag klokken 13.30 fra den 1. maj til den 23. oktober er der rundvisning på stedet.

Folkeuniversitetscentret Skærum Mølle er særdeles velegnet som besøgssted for busselskaber med mulighed for guidet rundvisning og frokost eller kaffe/kage. Museet er delvist handicapvenlig.