Nissum Fjord water samples

Forskning i Nissum Fjord

5.5.2025
Forfatter: Maria Knadel
Foto: Maria Knadel

Undersøisk Grundvandsudledning i Nissum Fjord - På vej mod ny viden om kystens kulstofkredsløb.

  En spændende ekspedition til Thorsminde har undersøgt hvordan submarin grundvandsudledning (SGD) påvirker udvekslingen af kulstof mellem kystnært havvand og atmosfæren. 

Projektet er et samarbejde mellem Göteborgs Universitet (GU) og Danmarks Tekniske Universitet (DTU), og kombinerer geologi, vandkemi og klimarelevante processer. MSc-studerende Janine Steffens fra DTU vil skrive sit speciale på baggrund af data fra ekspeditionen under vejledning af Ph.d.-studerende Linnea Henriksson og professor Isaac Santos fra GU. Feltarbejdet i Thorsminde omfattede opsætning af avanceret udstyr som sikrer data af høj kvalitet.

Hvorfor er undersøisk grundvandsudledning vigtig?

Grundvandets rolle i kulstofudvekslingen mellem hav og atmosfære er traditionelt blevet overset. Men nyere studier viser, at grundvand ofte indeholder højere koncentrationer af opløst kulstof end vand fra floder, hvilket gør det til en vigtig komponent i det kystnære kulstofkredsløb – især under ændrede klimaforhold.

sampling
Foto: Maria Knadel
water monitoring
Foto: Maria Knadel

Hvordan blev forskningen udført?
Teamet fokuserede på at måle CO₂-udvekslingen mellem hav og atmosfære samt niveauet af radon – en gas, der fungerer som sporstof for grundvand der strømmer ud i havet. Andre vigtige måleparametre inkluderede vandstand, saltholdighed, vandtemperatur, pH og iltindhold. Hver af disse parametre fortæller noget om processen:

• Vandstand: Viser strømningsretning, påvirket af tidevand og sluseåbninger.
• Saltholdighed og temperatur: Indikerer vandets oprindelse. Saltvand tyder på havinput, mens ferskvand peger på flod- eller grundvandskilder.
• pH og ilt: Afspejler biologisk aktivitet. Fald i CO₂ samtidig med stigning i ilt tyder på fotosynteselignende processer i vandet.

Feltarbejdet fandt sted over fire dage i Thorsminde, hvor slusen giver en unik mulighed for at studere grundvandsudstrømning under kontrollerede forhold. “Det har været en stor opgave at opsætte alle instrumenterne og sikre de rette målinger, men det har også været utrolig spændende,” siger Linnea. Janine tilføjer: “Vi har indsamlet en stor mængde data, og jeg glæder mig til at dykke ned i analyserne for at få en dybere forståelse af, hvordan grundvand påvirker kulstofkredsløbet i kystområder. Thorsminde har været et helt unikt sted at arbejde – både på grund af geologien og den menneskelige påvirkning.”

Geodiversitetens rolle og fremtidsperspektiver
Projektet viser hvordan geodiversitet former kystnære økosystemer. I Nissum Fjord og Thorsminde Havn påvirker de geologiske forhold grundvandsstrøm, vandkemi og CO₂-udveksling. Forskningen bidrager til forståelsen af, hvordan undervandsprocesser påvirker kulstofbalancen i kystnære områder – en viden der er afgørende for klimaforskning og bæredygtig ressourceforvaltning. Det styrker også evnen til at forudsige hvordan kystområder reagerer på klimaforandringer og støtter dermed bedre beslutningsgrundlag for fremtiden.

Lokal interesse og engagement
Janine og Linnea bemærkede også den store lokale interesse: “Vi er glade for at se at folk i Thorsminde er nysgerrige på det videnskabelige arbejde og ser dets værdi. Lokal nysgerrighed og engagement er afgørende for os som forskere, og det er fantastisk at opleve en så varm modtagelse.”

Det understreger vigtigheden af at bringe videnskaben tættere på de lokalsamfund hvor den udføres. I Geopark Vestjylland er vi engagerede i at formidle forskning, og vi glæder os over når den forbinder geodiversitet med bæredygtig naturforvaltning. Det er spændende at følge arbejdet og se hvordan moderne teknologi bruges til at forstå komplekse processer som submarin grundvandsudstrømning og dens betydning for det kystnære kulstofkredsløb. Vi ser frem til at dele resultaterne, som kan bidrage til en bredere forståelse af både natur og klima.