Flagermus og grubeost
I 1985 foreslog Danmarks Naturfredningsforening, at indgangen, der i mellemtiden var skredet sammen, blev åbnet, så minen kunne blive levested for flagermus. Der var i 2015 en vinterbestand på mindst 77 flagermus. Thise Mejeri ønskede fra 1990'erne at lave et ostelager i minen, og i 2012 fandt de den løsning at dele kalkminen i to. Flagermusene har fået egen indgang og forbedrede forhold, så bestanden er vokset yderligere. Thise Mejeri indviede i 2013 deres ostemejeri 9 i den anden halvdel. En af de fire oste, der lagres i Hjerm Kalkmine, er Thise Bernstein grubé, lavet på mælk fra køer, der græsser i Geopark Vestjylland. Fugtigheden, temperaturen og muligvis også luftens sammensætning i kalkminen er med til at forme smag og konsistens. Thise Mejeri anvender fortællingen om ostelageret i jordens indre i deres markedsføring, og et foto af den fem meter høje kalkmine pryder derfor emballagen, når grubeosten sælges i både ind- og udland.