Bovbjerg Klint

N3 Bovbjerg Fyr

Foto: Lemvig.eu

Bovbjerg Fyr er et fyrtårn på flere måder. Det er kulturhus, udstilling, fyrtårn og cafe drevet af en stor og engageret skare af frivillige med en "Fyrmoster" til at have overblikket

Bovbjerg fyr

Foto:Bovbjerg fyr

Det er samtidig placeret på toppen af Bovbjerg Klint, Geopark Vestjyllands vigtigste geosite. Bovbjerg Fyr er bygget i 1877 som et af de første fyr på vestkysten. Fyret skulle vejlede skibsfarten i en tid hvor der skete uhyggeligt mange skibsforlis. Det er kalket rødt for at undgå forveksling med kirketårnene i Ferring og Trans. Fyrtårnet står på Bovbjerg Klint 41 meter over havet, og tårnet selv er 26 meter højt. Flammehøjden er 62 m, og lyset fra den nuværende 300 W halogenlampe gennem den originale Fresnel-linse kan i klart vejr ses 16 sømil fra kysten. Fyrkarakteren er to blink à 2,5 sek. pr. 15 sek. Fyret blev automatiseret i 1965, og de sidste fyrfolk forlod stedet i 2003. Fyret er stadig i funktion, men i dag er det kun den øverste del af tårnet med selve lanternen og maskineriet der ejes af Søfartsstyrelsen. Lemvig Kommune købte fyret af Farvandsvæsenet i 2006 og overdrog derefter fyret til Fonden Bovbjerg Fyr, der driver fyret i dag med to ansatte, 130 frivillige og en støtteforening med 600 medlemmer.

Formidling Bovbjerg Fyr

Foto:Henrik Winther Krogh

Udstillinger og kulturhus

Bovbjerg fyr rummer en fin udstilling om de tidligere fyrmestre og livet på fyret samt de mange strandinger, der har fundet sted langs kysten. Der er også en mindre udstilling med formidling af Bovbjerg klintens geologi. Der er tilknyttet en naturvejleder, der sammen med fyrets frivillige, bl.a. en geolog, tilbyder guidede ture i området. Fyret udgiver desuden en folder om fyret og dets omgivelser samt en særlig folder om stedets geologi. Bovbjerg Fyr er et kulturhus - både i den smalle og ikke mindst i den brede betydning af ordet "kultur". Man kan høre klassisk kammermusik og opleve avanceret teater, ligesom man kan møde et stort og broget udvalg af folkelige aktiviteter. Billedkunst, musik, dans, teater, events og foredrag er nogle af overskrifterne. Fyrets frivillige kunstudvalg arrangerer nye kunstudstillinger i fyrets fine udstillingslokaler hver måned og der arrangeres særlige arrangementer for børn samt laves markeder og motionsløb. Bovbjerg er en af de største attraktioner i området og modtager mere end 50.000 gæster på årsplan. En del af disse besøger fyrets café, der tilbyder måltider baseret på lokale råvarer. Desuden har fyret et samarbejde med lokale producenter, som leverer varer til fyrets lille butik.

Kyststrækningen v/ Ferring

Foto:Henrik Winther Krogh

Sammenhængen til Geoparken Vestjylland

Fonden Bovbjerg Fyr og Geopark Vestjylland har indgået en samarbejdsaftale, der bl.a. omfatter kurser for de frivillige, udvikling af nye oplevelser og formidling på fyret og langs klinten.