Oldtidsvejen - Bovbjerg Klint og Fyr

Bovbjerg Klint ved Vesterhavet er det eneste sted i Danmark, man kan se et tværsnit af istidslag fra de seneste to istider. Under istiden har isen trykket lagene i klinten, så de mange steder står skråt. Hovedopholdslinjen stopper ikke er ved Bovbjerg Klint, men fortsætter ud i Vesterhavet.

Står du ved Bovbjerg Fyr og ser ud over Vesterhavet, har du blikket vendt mod Jyske Rev. Her er havbunden anderledes og ujævn. Det er fordi, området er et oversvømmet istidslandskab med blandt andet morænebakker og smeltevandssletter.

Inden området blev erobret af havet, var det et enestående spisekammer for stenalderbefolkningen. Der er fundet mange levn fra denne periode på havbunden.

Bovbjerg Fyr blev bygget i 1877. Dengang var 251 meter fra fyret til skræntens kant, i dag er der cirka 130 meter. Det vidner om havets voldsomme påvirkning på kysten.

På Bovbjerg Fyr kan du få en god kop kaffe med lækkert bagværk, nyde den smukke og barske natur ved vestkysten, og få dig en spændende fortælling fra en af fyrets mange engagerede frivillige. Du kan gå på opdagelse i udstillingerne i det gamle fyrmesterhus, nyde udsigten fra fyrtårnet og få en  historie om kystbeskyttelse, kystens dynamik, kirkernes placering, Jernkysten og redningsvæsenet og meget mere.

I Fyrets butik kan du købe brugskunst, smykker og lokale fødevare som kød fra Får til kanten, Klosterhedens VildtVesterhavsoksen og ost fra Thise Mejeri samt fyrets eget syltetøj. 

Vil du opleve se mere om de farefulde rejser på Vesterhavet, kan du besøge Strandingsmuseum St. Georg i Thorsminde.
                                                                                                                                                                                     

Læs mere om Oldtidsvejen.