GeoparkVestjylland
Skitse af Iris projektet

Kunstværket IRIS med geologisk inspiration fra istiderne

I 2020 opføres et nyt kunstværk på Torvet i Lemvig med titlen IRIS. Kunstneren Karin Lorentzen henter inspiration fra kirkens løgkuppel, Thøger Larsens interesse for astronomi, øjets opbygning og den kulturelle og geologiske arv fra Lemvig-egnen. 

Der indgår således sten bragt hertil med isen fra nord og indsamlet af lokale borgere og ildsjæle i geoparken.

Værket

Karin Lorentzens udsmykning vil udgøre hovedelementet i Lemvig Kommunes helhedsplan for Torvet og etableres med støtte fra Ny Carlsbergfondet. Kunstværket kommer til at indtage det nordøstlige hjørne af Torvet, hvor Weibelsgade og Ågade møder pladsen. Her skaber kunstneren en stor fontæne af granit med to bassiner, der er placeret inde i hinanden.

Yderligere breder udsmykningen sig ud på pladsen som ringe i vandet. Ringene danner forskellige niveauer, der skaber trin, siddekant, opholdsrum og vandbassin. En mosaikbelægning med sten fra kysterne i Geopark Vestjylland inviterer folk ind i værket, og derved bliver oplevelsen af værket både visuel og fysisk.

Karin Lorentzen har været på mange studiebesøg i Lemvig, talt med lokale ildsjæle og undersøgt Torvets både historiske og nutidige betydning og funktion. Sideløbende har hun arbejdet med at formgive kunstværket, der i fuld størrelse bliver cirka otte meter i diameter.

Billedhuggeren har med sit projekt i den grad lyttet til stedet, og hendes udsmykning tager således udgangspunkt i kirkens løgkuppel i kobber, de tidligste stenbelægninger på torvet samt i digteren Thøger Larsens interesse for astronomi.

Iris

Værket bærer titlen "Iris" og er inspireret af Thøger Larsens måde at arbejde på, nemlig at vende blikket mod universet og trække viden fra hele verden til Lemvig. "Iris" er også navnet på en asteroide, der er opkaldt efter gudinden Iris, som i græsk mytologi personificerer regnbuen. Iris er tillige regnbuehinden omkring øjets pupil. Det er Karin Lorentzens håb, at værket inspirerer til et blik mod det univers, vi er en del af. Ligesom hos Thøger Larsen er det et ønske med kunstværket at skabe et magisk punkt, der trækker tråde mellem nutiden og fortiden, bl.a. ved at lade værket tage udgangspunkt i det geologiske og kulturelle ophav, der findes omkring kirken.

Folkelig forankring

Strandstenene til mosaikken er indsamlet på kyster og strande i Geopark Vestjylland. Karin Lorentzen har i løbet af 2018 og 2019 arbejdet sammen med geoparken og lokale borgere om at samle flere tusinde sten.

Indsamlingen startede bl.a. ved et arrangement under Geologiens dage den 23. september 2018, hvor frivillige ildsjæle fra Geopark Vestjylland med stor viden om områdets geologi fortalte om stenenes vej fra Norge og Sverige under den sidste istid for ca. 21.000 år siden.

Det er Karin Lorentzens ønske, at der på denne måde bliver mange, som er med til at skabe værket på Torvet samtidig med, at fortidens imponerende vingesus kan fornemmes.

Stenindsamlingen er nu slut og Kunstværket forventes indviet den 4. juni 2020.