Sea War Museum

Sea War Museum

Sea War Museum fortæller historien om søslag og andre kampe over, på og under vandet i løbet af første verdenskrig.

Nordsøen dannede rammen om nogle af de søslag der fandt sted under første verdenskrig. På Sea War Museum Jutland kan du lære mere om den dramatiske historie. Fra Thyborøn, hvor museet ligger placeret, kunne man i 1916 kunne høre Jyllandsslaget. Selv om man ikke kunne se skibene, kunne man ikke undgå at høre lyden fra de store kanoner, som kom rullende ind fra havet som torden. Det var første og eneste gang den tyske Højsøflåde og den britiske Grand Fleet tørnede sammen. 250 skibe og 100.000 mænd mødtes med det ene formål at ødelægge og dræbe hinanden, og resultatet var forfærdende.

Det var verdenshistoriens største søslag. Da det var slut, lå 25 skibe på havets bund, og 9000 unge mænd havde oplevet verden for sidste gang. Igennem et helt døgn havde de store kanoner affyret enorme granater, som kunne gennemtrænge selv de stærkeste panserplader. Udover Jyllandsslaget fortæller Sea War Museum Jutland om fire års brutal krig, der blev udkæmpet på, over og under havets overflade.

Det er historien om både og luftskibe, minekrig og destroyerkrig, handelskrig og krydserkrig. Mænd kæmpede og døde i Nordsøens kolde bølger, og måske var det i virkeligheden her, krigen blev afgjort. Den, som kontrollerede søvejen til England, vandt også verdenskrigen. Slagene om Nordsøen var derfor af afgørende betydning for krigens udfald.

Museet er indrettet i bygninger, som tidligere tilhørte Vandbygningsvæsenet. Den 15. september 2015 blev Sea War Museum indviet på basis af en stor samling genstande og en betydelig vidensbank. Det er et nyt privat/selvejende maritimt museum på en spændende lokalitet i Thyborøn.

Del denne side