Historie

Isen har sat sig tydelige spor i landskabet og har været afgørende for, hvordan mennesker har bosat sig og skabt sig en tilværelse i hele geoparkens område.

En meget væsentlig del af geoparkens formidling handler om dette samspil mellem landskab og mennesker. Det er bl.a. meget tydeligt, at isens hovedopholdslinje har spillet en meget væsentlig rolle, for hvordan mennesker har færdes og slået sig ned i området.

Dette afspejles bl.a. i historierne om oldtidsvejen og studedrifterne. Efter isen forlod landet har landskabet fortsat ændret sig, og kysternes forløb har ændret sig og givet nye muligheder for handel men også store udfordringer. Det rummer bl.a. fortællinger om skibsforlis og redninger langs jernkysten, fiskeri, færgedrift, opblomstring af købstæder og kampen for at beskytte værdier gennem kystsikring.

Æ Fywerhus på Jegindø

Ansøgning om UNESCO Geopark

I forbindelse med Geopark Vestjyllands ansøgning til UNESCO om at blive Global Geopark har vi beskrevet 48 såkaldte ”ikke-geologiske steder i landskabet”, som rummer disse fortællinger.

Der er endnu mere at opleve ved et besøg på geoparkens mange formidlings- og besøgssteder, på guidede ture og på egen hånd.