På bævertur med Peter Gammelmark fra Naturskolen Kjærgaardsmølle

Et døgn i Geoparken

Hvad er Geopark Vestjylland - og skal man ikke have en nørdet interesse for istiden og gamle sten for at få noget ud af den? Vi sendte en børnefamilie på en 24 timers safari i geoparken.
Fredag, september 9, 2016

En forlystelsespark er et afgrænset område, hvor typisk børnefamilier betaler for at få adgang til en række forlystelser. Og en dyrepark er et sted, hvor man kan være sikker på at opleve nogle bestemte dyr. Dét ved vi. Men hvad er en geopark – er det et særligt reservat for folk med hang til at grave efter fossiler og diskutere, hvordan smeltevandet fra istiden skabte tunneldale? Svaret er ’ja, det er det osse’, men det er også friluftsliv, bævere, lokale fødevarer, ravjagt, sælsafari og meget andet.

For at illustrere det sendte vi først på sommeren en børnefamilie ud i Geopark Vestjylland på en guidet tur til en række steder, aktiviteter og oplevelser. Det blev et oplevelsesrigt døgn, der understreger, at Geopark Vestjylland, der dækker hele Holstebro, Struer og Lemvig Kommuner, allerede er en realitet, der er værd at opsøge som gæst på egnen. Vel at mærke uden krav om hverken viden eller særlig interesse for istiden.

Familien, der består af Alette Houman Dyhrfjeld og Kurt Hunderup samt deres to børn, Signe og Asmus, bor i Gabøl i det sønderjyske og er en aktiv familie, der alle godt kan lide at tage ud for at se noget, når de sammen er på udflugt eller ferie.

Høgsgård Strand

BRUG FOR HELHEDSBILLEDE
Park-begrebet kendte de fra nogle dages fælles ophold i Nationalpark Thy, og Alette Houman Dyhrfjelds daglige virke som sekretær i Nationalpark Vadehavet. ”Med et bestemt område som ramme er det let at overskue og få informationer om, hvor tingene er henne. Som udefrakommende har vi jo brug for at få vide, hvad det er, man med fordel kan se.

Geoparken giver derfor et helhedsbillede af området, der fint kan præsenteres gennem forslag til oplevelser med et tema, der tager udgangspunkt i for eksempel geologi eller fødevarer”, siger Alette Houman Dyhrfjeld. Hele familien var efter turen enige om, at Geopark Vestjylland byder på oplevelser, som de fleste mennesker har lyst til at prøve, men at det også betød meget, at de undervejs mødte lokale guider, der var gode til at formidle om de forskellige steder.

Høgsgård Strand

EN NAT I SHELTER
Familien begynder med at overnatte ved Høgsgård Strand, tæt på Nørre Nissum, hvor der kun er lyden af Limfjordens skvulp mod strandens sten, da de lægger sig til at sove. Det sker i et shelter på kystskrænten nedenfor Gejlgaard Bakke, der er dannet af jord, grus og sten, som blev aflejret under sidste istid. Fra bakken er en fantastisk udsigt over Nissum Bredning og landskabets karakteristiske smeltevandsdale.

Bævere i Klosterheden

BÆVERLAND
Første guidede tur foregår i Klosterheden Plantage, hvor landskabet siden 1999 har været præget af bæveren, der er naturens egen landskabsarkitekt. Turen med Naturstyrelsen ind i den stille skov er en positiv aha-oplevelse for familien, der ellers foretrækker at søge ud mod vandkanten. ”Jeg vidste slet ikke, at vi havde bævere i Danmark, og det er interessant, at en bæver kan holde vejret under vand i et helt kvarter”, siger Asmus.

Madkurv fra Jyske Raavarer spises ved Klostermølle

FROKOST I SMELTEVANDSDAL
Der bliver købt lokale fødevarer til frokosten i butikken Jyske Raavarer på havnen i Struer: ”Det er en god oplevelse, at de lokale fødevarer er samlet ét sted, så man bare kan plukke fra hylderne og samtidigt få fortællingerne om både bisoner og æblemost. Og det smager jo fantastisk”, siger Kurt. Maden bliver nydt på engen ved Klostermølle, der ligger idyllisk i smeltevandsdalen ved Gudum.

Kystcentret Thyborøn

NÅR HAVET STIGER
Næste guidede oplevelse er Kystcentret i Thyborøn, der kan vise, hvordan landskabet havde set ud, inden isen smeltede og fik vandstanden i Nordsøen til at stige betragteligt. Faktisk hele 70 meter i forhold til i dag. Gode aktiviteter giver viden om kystsikring og stenarter, men for børnene er den største oplevelse alligevel mødet med kystens giftslange; hugormen. ”Det er spændende at lære om, hvordan hugormen lokker firben til ved at vippe med sin hale”, siger Signe.

Sælsafari med Jyllandsakvariet

BESØG HOS SÆLERNE
Dagens højdepunkt er en sejltur i JyllandsAkvariets nye, fladbundede udflugtsbåd, der kan komme helt tæt på Limfjordens sæler, når de ligger og slikker sol på sandbankerne ud for Agger Tange. Tidevandet er på vej op, og flere af sælerne svømmer nysgerrigt helt tæt til båden og får børnene til at juble.

Bovbjerg Fyr

ET KIG UD OVER LANDSKABET

En tur til Bovbjerg, hvor den høje klints tværsnit viser, hvordan istiden har formet geoparkens landskab, er svær at komme udenom. Det er også her, at man fra toppen af fyret kan se ud over de bølgende marker og høfderne langs kysten. Og i den gamle fyrmesterbolig kan man gå på kunstudstilling og dykke ned i fortællingerne om geologi, sten og livet på et fyr.

Ravsfari med Jyllandsakvariet

JAGT PÅ HAVETS GULD

Tilbage i Thyborøn går turen videre til stranden, hvor Gerda fra JyllandsAkvariet lærer familien kunsten at finde rav. ”Jeg har gennem årene kun fundet to stykker, mens andre jo har evnen til at se det med det samme. Så det må kunne læres”, siger Alette. En lille spand med vand er dagens staldtip, når sten og rav skal skilles fra hinanden.

Artiklen er produceret af Erik Poulsen for Magasinet Vestkysten i samarbejde med Geopark Vestjylland.

Del denne side